Wijn noot: Tokaji Cuvée Patricia
Királyudvar Wie aan Tokaji denkt, denkt misschien eerst aan beelden van het Habsburgse hof en verhalen over de Oostenrijks-Hongaarse monarchie. Bijna geen enkele andere wijn is zo nauw verbonden met de koninklijke hoven en hun prestige als Tokaji. De nobele zoete wijnen waren dan ook altijd 'de wijn van koningen en de koning van wijnen', zoals Lodewijk XIV het zou hebben omschreven. Een van de huizen die al heel vroeg wijnen leverde aan het Hongaarse hof is Királyudvar, wat 'het hof van de koningen' betekent. In de gouden eeuw van Tokaji, van de 16e tot de 18e eeuw, behoorden de Tokaji Aszú van Királyudvar tot de beroemdste ter wereld. Informatie over de wijn 100 % Muskotály (gele muskaatdruif). Selectie uit de Danczka wijngaard. Na spontane gisting rijpt de wijn zeven maanden in gebruikte Hongaarse eikenhouten vaten van 225 liter. Kleur Citroengeel met zilveren reflecties Neus De Cuvée Patricia opent met een heldere, bloemige en heerlijk intense geur van lindebloesem, nootmuskaat, oranjebloesem, citroenen, Williams Christ-peren en een vleugje gebakken fruit. Hoewel alles licht en zweverig lijkt, is er een connectie met de bodem, rotsen, verse salie en munt. Smaak Ook in de mond is de edelzoete muscat heerlijk koel, fris en helder met een pittige, minerale zuurgraad en een hele mand geel fruit. Appel, peer, maar vooral citroenen en grapefruit en een beetje bittere sinaasappel worden vergezeld door kruiden, een vleugje bloesemhoning en een licht wrange, opnieuw verfrissende noot. Tokaji kan zo dansend zijn, zo zwevend licht en toch intens. (Eend, fruit & noten) (Tarte, taart, tropisch fruit) ; Proefnotitie door Christoph Raffelt van 02.10.2016, Copyright Christoph Raffelt
Suggestie voor serveren: Tokaji Cuvée Patricia
Perensorbet met noten gegoten in honing (sorbet, ijs, pitvruchten, noten) | Eendenpaté met licht vruchtenbrood (eend, fruit & noten) | Sinaasappeltaart met munt (taart, cake, tropisch fruit)
Királyudvar de wijnmaker achter Tokaji Cuvée Patricia
Királyudvar is een gerenommeerde wijnmaker in de pittoreske Tokaj regio in Hongarije. De wijngaarden strekken zich uit over de heuvels van de vulkanische bodem en worden gekenmerkt door een rijk erfgoed en adembenemende schoonheid. De kwaliteitswijnen van Királyudvar staan bekend om hun fijne balans tussen fruitigheid en zuurgraad, maar ook om hun complexiteit en lange levensduur. De wijnmaker volgt een veeleisend en duurzaam teeltproces en gebruikt zowel traditionele als moderne methoden bij het wijnmaken. Bij Királyudvar staat kwaliteit altijd voorop, wat ook blijkt uit de vele internationale prijzen en erkenningen. Of het nu Tokaji Aszú, droog of zoet is, elke wijn van Királyudvar is een uitdrukking van passie, vakmanschap en eeuwenlange expertise.
Tokaj het teeltgebied van de Tokaji Cuvée Patricia
In het hart van Hongarije ligt een wijnbouwgebied dat wereldwijd synoniem is voor exquise zoete wijnen: Tokaj. Als sommelier ontvouwt zich hier een buitengewone schoonheid en fascinatie die zowel in het landschap als in de wijnen terug te vinden is. Tokaj ligt in het noordoosten van Hongarije, aan de monding van de rivieren Bodrog en Tisza, en beslaat ongeveer 11.000 hectare. De regio is niet alleen een van de oudste wijnbouwgebieden in Europa, maar ook de eerste beschermde oorsprongsbenaming ter wereld, een status die in 1737 werd toegekend door koning Karel III. De wijngaarden van Tokaj staan bekend om hun vulkanische bodems, die rijk zijn aan mineralen en de wijnen hun unieke kenmerken geven. In combinatie met het speciale microklimaat van de regio, dat gunstige omstandigheden biedt voor de vorming van de edelrot Botrytis cinerea, zijn er voorwaarden voor de productie van de wereldberoemde Tokaj Aszú-wijnen. De belangrijkste druivenrassen in Tokaj zijn Furmint en Hárslevelű, maar ook Sárga Muskotály en Zéta worden verbouwd. Furmint wordt beschouwd als de koning onder de druivenrassen met zijn fijn uitgebalanceerde zuurgraad en uitzonderlijke rijpingspotentieel, terwijl Hárslevelű een zoetere decadente noot toevoegt. De wijnen van Tokaj staan bekend om hun veelzijdigheid en complexiteit. Van droge witte wijnen tot de iconische zoete Vinosity wijnen die zeker indruk zullen maken met hun gouden kleur, diepe aroma's en perfecte balans van zoetheid en zuurgraad, het assortiment wijnen uit Tokaj heeft voor elk wat wils. Door de eeuwen heen heeft de wijnregio Tokaj consequent de aandacht getrokken voor haar uitstekende wijnen. Deze uitzonderlijke wijnen, die 'koningen en de wijn van koningen' worden genoemd, vertegenwoordigen de lange traditie, het hoge niveau van expertise en de liefde voor wijn die in Tokaj wordt beleefd. Voor een sommelier is het altijd een genoegen om gasten een glas Tokaj-wijn te serveren en ze zo een klein stukje wijn te geven.
Tokaji Cuvée Patricia wordt geproduceerd door
Királyudvar in het teeltgebied
Tokaj in .
Als je Tokaji Cuvée Patricia lekker vond, vind je de andere wijnen van
Királyudvar misschien ook lekker.
Királyudvar en Tokaji Cuvée Patricia zijn afkomstig van
Tokaj.