Wijn noot: Les Manyes
Gedempt kersenrood met heldere violette reflecties. Gedempt kersenrood met heldere violette reflecties. Gedempt kersenrood met duidelijke violette reflecties. De 2011 Les Manyes is zeer open, bloemig en geurig in de neus, aroma's van viooltjes, klimop, rozen en lavendel gaan gepaard met zoete fruittonen zoals pruim, zure kers, framboos, frambozendruppels en rozenbottel. Verfrissende kruidnoten die doen denken aan salie, munt en buxus, etherische tonen van sinaasappelschil, wierook en eucalyptus ronden het complexe spectrum van aroma's aangenaam af. Een wijn die al in de neus flirt met zijn proever, maar door zijn fijne mineraliteit niet in het aangename drijft. De 2011 Les Manyes is zeer open, bloemig en geurig in de neus, met aroma's van viooltjes, klimop, rozen en lavendel vergezeld van zoete fruittonen zoals pruim, zure kers, framboos, frambozendruppels en rozenbottel. Verfrissende kruidnoten die doen denken aan salie, munt en buxus, etherische tonen van sinaasappelschil, wierook en eucalyptus ronden het complexe spectrum van aroma's aangenaam af. Een wijn die al in de neus flirt met zijn proever, maar door zijn fijne mineraliteit niet in het aangename drijft. De 2011 Les Manyes is zeer open, bloemig en geurig in de neus, met aroma's van viooltjes, klimop, rozen en lavendel vergezeld van zoete fruittonen zoals pruim, zure kers, framboos, frambozendruppels en rozenbottel. Verfrissende kruidnoten die doen denken aan salie, munt en buxus, etherische tonen van sinaasappelschil, wierook en eucalyptus ronden het complexe spectrum van aroma's aangenaam af. Een wijn die al in de neus flirt met zijn proever, maar niet afdrijft in het aangename door zijn fijne mineraliteit. In de mond bevestigt Les Manyes 2011 het zoete fruit van de neus. Met zijn delicate en gepolijste zuurtegraad en tanninestructuur verleidt hij het gehemelte en verfrist hij het tegelijkertijd met zijn kruidige toetsen en de fijne mineraliteit, die heel fijn gestructureerd lijkt door zijn oorsprong uit kalk- en kleigrond. Men bezwijkt gemakkelijk voor zijn verleidelijke karakter en wil er onmiddellijk van genieten, wat ook kan. Tegelijkertijd zal het interessant zijn om zijn ontwikkeling de komende jaren te volgen. proefnotitie door Christina Hilker van 05.03.2014, Copyright Christina Hilker
Suggestie voor serveren: Les Manyes
Zeeduivel geroosterd in een jasje van serranoham op carpaccio van rode biet (vis, spek, ham (varkensvlees), zeeduivel, rode biet) Gemsbout met rozenbottelsaus en krokante rozemarijnaardappelen (vlees, aardappel, gekruide groenten) Konijn gestoofd in balsamicoazijn met eekhoorntjesbrood en truffels (paddenstoelen en truffels, eekhoorntjesbrood, wild, konijn)
Priorat het teeltgebied van de Les Manyes
In het hart van Catalonië, omgeven door steile kliffen en steile terrassen, ligt de mystieke wijnstreek Priorat. Een plek van mysterieuze schoonheid, waar de teelt van wijnstokken en de creatie van uitzonderlijke wijnen al sinds de 12e eeuw met toewijding en expertise worden gekoesterd, en weinig andere wijngebieden kunnen wedijveren met de ruwe en rauwe schoonheid van Priorat. Het wordt gekenmerkt door Llicorella leisteenbodems die ongewoon rijke, straffe en geconcentreerde druiven voortbrengen, wat zowel de beperkte beschikbaarheid als het unieke karakter van de wijnen verklaart. Priorat is een ware schat voor sommelier en is moeilijk ergens anders te vinden. De twee traditionele druivenrassen die hier de hoofdrol spelen zijn Grenache en Carignan, die in Priorat Garnacha en Cariñena worden genoemd. Samen met internationale variëteiten zoals Syrah, Cabernet Sauvignon en Merlot zorgen ze voor krachtige, intense en volle rode wijnen die vaak een indrukwekkend rijpingspotentieel hebben. Prioratwijnen staan bekend om hun minerale tonen en de donkerheid van hun fruit, in balans met kruidige aroma's. Elke slok voert de zintuigen mee. Elke slok voert de zintuigen mee naar het ruige landschap en laat je kiezels, donkere kersen en aardse specerijen proeven, gecombineerd met een robuuste tannine en een fluwelen afdronk. Het ontzagwekkende landschap, de eeuwenoude kennis van wijnhuizen en unieke wijnstokken maken Priorat tot een uitzonderlijke wijnregio die met trots zijn wijnen van wereldklasse laat zien. Het weerspiegelt de passie en toewijding die al eeuwenlang gepaard gaan met wijnmaken. Priorat is een bewijs van het feit dat zelfs onder moeilijke omstandigheden nobele wijnen kunnen worden gemaakt - met kenmerken en eigenschappen die onmiskenbaar zijn. Welkom in Priorat, het hart van de Catalaanse wijntraditie.
Les Manyes wordt geproduceerd door
Terroir al Limit in het teeltgebied
Priorat in Spanje.
Als je Les Manyes lekker vond, vind je de andere wijnen van
Terroir al Limit misschien ook lekker.
Terroir al Limit en Les Manyes zijn afkomstig van
Priorat.