Land
Italië
Piemont
Sorte
Rode wijn
Stilisik
complex & volwassen

2019

Fausoni, Barbaresco DOCG

Sottimano, Piemont

Normale prijs: € 83,80

Special Price € 76,25*

0.75l · € 101,67/L
Incl. 21% VAT, Excl. shipping

Levertijd: 2-5 dagen **

  • Eersteklas rode wijn uit Piemonte
  • Innovatieve en traditionele wijnbereidingsmethoden
  • Elegant en evenwichtig aroma met rijp fruit
  • Perfect bij vleesgerechten en sterke kazen
  • Barbaresco DOCG - een garantie voor hoge kwaliteit

* alle prijzen incl. btw en plus Transportkosten. Produktbilder können ggf. abweichen. ** Geldig voor leveringen binnen Nederland, voor levertijden naar andere landen, zie de knop Transportkosten
  • Misschien ben je ook geïnteresseerd in de volgende artikelen


    Marrone Barolo Bussia DOCG
    Marrone
    Barolo Bussia DOCG
    € 66,93*
    Bersano Barolo Riserva DOCG Bersano
    Bersano
    Barolo Riserva DOCG Bersano
    € 61,31*
    Vajra Vajra Barolo Bricco delle Viole
    Vajra
    Vajra Barolo Bricco delle Viole
    € 79,82*
Beschreibung

Wijn noot: Fausoni, Barbaresco DOCG

S. Bordthäuser, 6.5.21 De Azienda Agricola Sottimano werd in de jaren 1960 gekocht door Rino Sottimano en ligt in het midden van de Cottà site. In de jaren daarna werd het achtereenvolgens uitgebreid met de crus Currá, Fausoni, Basarin en Pajoré. Vandaag wordt het wijnhuis gerund door zoon Andrea en zijn zussen Elena en Claudia. Gelegen in de driehoek Barbaresco, Neive en Treiso werkt Sottimano al jaren volgens biodynamische richtlijnen om het locatiekarakter van de vijf crus zo precies mogelijk in de fles te krijgen. De Cru Fausoni ligt net buiten Neive en produceert uitzonderlijke wijnen met een goede balans tussen elegantie, geurige aroma's en diepe concentratie. De locatie, met slechts 1,5 hectare, is de kleinste cru van Sottimano met de jongste wijngaarden met wijnstokken van ongeveer 45 jaar oud in een zuidwestelijke ligging. De gisting is altijd spontaan met hun eigen gisten, de maceratie is meestal 25 dagen en de BSA is ook spontaan in Frans eiken. De wijnen rijpen 24 maanden in vaten (15% nieuw hout, de rest tweede tot vierde gisting), waarvan 12 maanden op de droesem. Het gebruik van hout in de vinificatie is gemoderniseerd met het oogstjaar 2014, waardoor de wijnen toegankelijker lijken met een immense vibratie en diepte, zelfs als ze jong zijn. De wijnen worden ongefilterd gebotteld. Fonkelend baksteenrood met violette reflecties en een roestig-licht randje De 2019 Barbaresco Fausoni fascineert meteen met zijn aardse, kruidige karakter. Er zijn etherische trekjes die ingenieus spelen met zijn bosaroma's. Onderhout, bosgrond en pijnboomschors staan naast wat boomhars, dennennaalden en -appels. Een vleugje dennen komt ook naar voren. Jeneverbes en zwarte peper zorgen voor voldoende pit. Het fruit stribbelt aanvankelijk tegen tegen deze dominante nuances, maar wordt met wat geduld beter waarneembaar. Pruimen, vlierbessen en frambozen komen nu langzaam op gang. In de mond wordt eens te meer duidelijk dat Nebbiolo - net als pinot noir - op de juiste manier moet worden geserveerd om zijn volledige elegantie te ontvouwen. Hij loopt kaarsrecht. De tannine is slechts ingehouden actief en zeer fijnkorrelig. De Barbaresco Fausoni lijkt vrij compact, maar leeft van een gulle mineraliteit. Geen fruitzoetigheid of andere storende factoren counteren deze stenige, koele indruk. Het fruit verandert langzaam naar zoete en zure kersen. De kruidige en etherische nuances van de neus kunnen momenteel alleen heel voorzichtig in de nagalm worden waargenomen. proefnotitie door Marian Henß van 18.06.2022, Copyright Marian Henß

Serviervorschlag

Suggestie voor serveren: Fausoni, Barbaresco DOCG

Lamsrug onder een notenkorstje met geroosterde aardappelnoedels en spinaziecrème (vlees) ; Gegrilde Presa Iberica met mediterrane groenten- en olijvenpan en chutney van gedroogde tomaat (vlees) ; Kip harissa stoofpot met geurige rijst (groente & vegetarisch)

Sottimano

Sottimano de wijnmaker achter Fausoni, Barbaresco DOCG

De familie Sottimano komt al generaties lang uit Piemonte en is gespecialiseerd in wijnbouw. Door nauwgezet werk in de wijngaard zijn ze erin geslaagd om de unieke kenmerken van de Barbaresco en Barolo terroirs prachtig tot uiting te laten komen in hun wijnen. Ze staan bekend om hun gebruik van biodynamische praktijken en werken uit overtuiging met minimale interventie in de kelder. De wijnen van Sottimano tonen elegantie en finesse ondersteund door een uitzonderlijke structuur. Met een sterke persoonlijke touch in elke fles, is de familie Sottimano erin geslaagd om een plaats te verdienen tussen de top wijnmakers in Piemonte.


Piemont

Piemont het teeltgebied van de Fausoni, Barbaresco DOCG

Piemonte, dat wordt beschouwd als een van de beste en oudste wijngebieden van Italië, is een verrukkelijke traktatie voor elke wijnliefhebber. Begrensd door de Zwitserse en Franse Alpen in het noorden en westen en de regio Ligurië in het zuiden, biedt het schilderachtige landschap een optimaal klimaat voor de productie van uitstekende wijnen. Als sommelier voel ik een speciale band met de betoverende Piemonte - het combineert een veelheid aan deugden die het hart van ons wijnliefhebbers sneller doen kloppen. Het is niet alleen de thuisbasis van zo'n 800 selecte wijnhuizen, maar het is ook perfect gepositioneerd om de beste kwaliteiten van een traditioneel wijngebied te vertegenwoordigen. De charme van Piemonte is dat het de wilde schoonheid van zijn fysieke geografie combineert met enkele van de meest zorgvuldige en traditionele praktijken van wijnbouw. Elke wijngaard vertelt zijn eigen fascinerende verhaal en schildert zo zijn eigen karakteristieke, boeiende beeld in het glas, en de wijnen van Piemonte zijn net zo divers als het landschap zelf. Bijzonder opmerkelijk zijn de Nebbiolo, de Barolo en de Barbaresco, die met hun diepte, complexiteit en fijne tanninestructuur het terroir van deze regio uitstekend weerspiegelen. Witte wijnen zoals Gavi en Arneis of zoete wijnen zoals Moscato d'Asti komen hier ook vandaan en zorgen met hun frisheid en fruitigheid voor onvergelijkbare smaakervaringen. Over het algemeen zijn de wijnen uit Piemonte diepe en complexe structuren die lang bewaard kunnen worden en met de tijd aan elegantie winnen. Als bewijs van de trotse vinofiele traditie van deze regio en als afspiegeling van de onvermoeibare inzet en het vakmanschap van de wijnmakers, is Piemonte daarom meer dan alleen een teeltgebied: het is een ware schatkist waar de essentie van het Italiaanse wijnmaken bewaard is gebleven. Elke slok onthult een vleugje geschiedenis, cultuur en het gepassioneerde hart van ons wijnmakers - een ervaring die elk gehemelte zal verrukken.



Fausoni, Barbaresco DOCG wordt geproduceerd door Sottimano in het teeltgebied Piemont in Italië.
Als je Fausoni, Barbaresco DOCG lekker vond, vind je de andere wijnen van Sottimano misschien ook lekker.
Sottimano en Fausoni, Barbaresco DOCG zijn afkomstig van Piemont.

Details

Extra informatie: Fausoni, Barbaresco DOCG

Naam Fausoni, Barbaresco DOCG
Wijnbouwgebied Piemont
Wijnsoort Rode wijn
Vintage 2019
Alcoholgehalte (% vol.) 14.0
bewaarbaar 2040
Druivensoorten Nebbiolo
Restsuiker (g/l) 0 g/l
Zuurgraad (g/l) 5.8 g/l
Serveertemperatuur 17°
Smaak droog
Allergeneninformatie enthält Schwefel
Verdeler Az. Agr. Sottimano, Loc.Cotta 21, 12052 Neive / Italy
Wijnmaker Sottimano

UVP
€ 83,80
€ 76,25*
0.75l·€ 101,67/L,
*inkl. MwSt, zzgl. Versand,
Lieferzeit:2-5 Tage in D
  • Onze bestsellers van Sottimano

    Sottimano Currá, Barbaresco DOCG
    Sottimano
    Currá, Barbaresco DOCG
    € 103,13*
    Sottimano Cottá, Barbaresco DOCG
    Sottimano
    Cottá, Barbaresco DOCG
    € 61,77*
    Sottimano Cottá, Barbaresco DOCG
    Sottimano
    Cottá, Barbaresco DOCG
    € 68,49*
    Sottimano Cottá, Barbaresco DOCG
    Sottimano
    Cottá, Barbaresco DOCG
    € 70,05*
    Sottimano Pajoré, Barbaresco DOCG
    Sottimano
    Pajoré, Barbaresco DOCG
    € 68,49*
  • SicherheitBeveiliging

    ✓ SSL-codering
    ✓ Bescherming van kopers

  • PreisGoede waarde

    ✓ gunstige prijzen
    ✓ gunstige levering

  • Versand Verzending

    ✓ 8,95 € per pakket
    ✓ Verzending met DPD